Camın Akustik Özellikleri

Camın Akustik Özellikleri

Herhangi bir malzemenin ses zayıflaması kütlesine, sertliğine ve sönümleme özelliklerine bağlıdır. Tek bir cam bölme ile performansını artırmanın tek etkili yolu kalınlığı artırmaktır, çünkü sertlik ve sönümleme değiştirilemez. Çeşitli frekanslarda ölçülen tek bir cam bölme için ses iletim kaybı, cam kalınlığına bağlı olarak değişir. Daha kalın cam, belirli frekanslarda daha fazla ses iletse bile toplamda daha fazla ses azaltma sağlama eğilimindedir. Her cam bölme kalınlığı zayıf bir frekans değerine sahiptir; yani, bu camın diğerlerine göre daha az ‘gürültü emici’ olduğu bir frekans. Bu değer kritik frekans olarak bilinir. Aşağıdaki grafiğe bakın :

Acoustic Properties of Glass

Farklı kalınlıktaki cam bölmeler için farklı frekans bantlarında ölçülen ses azaltma (dB cinsinden). Kaynak: Detailing for Acoustics, Lord ve Templeton

4 mm kalınlığındaki bir cam, 3500 Hz aralığında yüksek frekanslar için oldukça zayıftır (dB olarak ölçülen zayıflama); 6 mm kalınlığında cam, 2000 Hz civarındaki frekanslar için zayıftır; ve 10 mm kalınlığında cam 1300 Hz’de kötü performans gösterir. Kütle ne kadar yüksek olursa, problemli frekans o kadar az görünür: 25 mm kalınlığındaki cam, yukarıdaki grafikten de belirtildiği gibi zayıf bir noktaya sahip değildir. Aynı kalınlıkta iki bölme ile inşa edilmiş bir yalıtım cam ünitesi kritik frekans sorununu yaşar: iki bölmenin bu frekansta birlikte titreştiği (rezonansa) sahip olduğu ve böylece camın genel akustik performansını azalttığı görülür. Bu nedenle çift cam ünitede farklı kalınlıklarda kullanmanızı öneririz. 6-12-4 mm’lik bir cam, daha az kütleye sahip olmasına rağmen, 2000 Hz (claxon gürültüsü) yüksek frekanslarda 6-12-6 mm camdan daha fazla ses emecektir. Öte yandan, 125 ila 250 Hz (trafik gürültüsü) arasındaki düşük frekanslarda durum böyle değildir: 6-12-6 mm’lik bir cam, sesi 6-12-4 mm’lik bir camdan daha etkili bir şekilde azaltır. Düşük frekanslarda ses zayıflaması kütle ile doğru orantılıdır.

Lamine ve Yekpare Cam

Lamine bir cam, ses iletimini aynı kütledeki yekpare bir camdan daha fazla azaltır. Aşağıdaki grafiğe bakın :

Aynı kütleye sahip lamine cama kıyasla monolitik (katı) camın ses emilimi. Kaynak: Detailing for Acoustics, Lord ve Templeton

2+2 mm’lik lamine bir cam, yüksek frekanslardaki sesi 4 mm kalınlığında yekpare bir camdan önemli ölçüde azaltır (bu 8 ila 10 dB ek zayıflamadır). Neden? çünkü kritik frekans etkisi, polivinil bütiral tarafından sağlanan ses sönümleme etkisi nedeniyle bu kaybolur (cam bölmeleri kalıcı olarak birbirine yapıştırmak için kullanılan yumuşak ara katman titreşimle enerjiyi dağıtır). Aynı şey monolitik 6 mm’ye karşı lamine edilmiş 3+3 mm için de geçerlidir. Buna karşılık, düşük frekanslarda (trafik gürültüsü) bütiral etkisi daha az etkilidir, ancak hala pozitiftir (yaklaşık 2 dB artış).

Hava Boşluğu Etkisi

Sürpriz: Standart bir çift camlı ünite, ses iletimini yekpare bir camdan çok daha fazla azaltmaz. Önemli olan cam bölmeler arasındaki hava boşluğunun kalınlığıdır, ancak sadece gerçekten geniş boşluklar için.

Camın Akustik Özellikleri

Hava alanı genişliğinin çift camın akustik performansı üzerindeki etkisi. Kaynak : Detailing for Acoustics, Lord ve Templeton

6-12-6 mm’lik bir camın akustik zayıflaması genellikle monolitik 6 mm kalınlığında bir camınkinden daha üstündür, ancak yalnızca 2 veya 3 dB ile ve yine de çift camın daha kötü performans gösterdiği düşük frekans bantları olabilir. Tabii ki, 6 mm’lik bir monolitik ile çift camlı 6-12-6 mm’yi karşılaştırırsak, çift camlı ünitede ses azaltma çok daha iyidir. Asıl önemli olan hava alanının genişliği, çift camda bulunan küçük genişlik değil, çift katmanlı için olan genişliktir. Ses zayıflamasını artırmak için ideal boşluk genişliği 200 mm’dir. 200 mm’den küçük (veya daha büyük) genişliklerde etki daha az fark edilir (geniş bir hava alanı her zaman dar bir alandan daha iyi performans gösterir). 10 mm hava boşluğuna sahip çift cam neredeyse 20 mm hava boşluğu gibi performans gösterir.

Burada yukarıda gösterilen üç elle çizilmiş grafiğin tümü, Peter Lord ve Duncan Templeton tarafından yazılan ” Detailing for acoustics ” adlı harika bir kitabın ilk baskısından alınmıştır. Şimdiye kadar üç baskı var ve binalara uygulanan akustik konularla ilgilenen bir mimar veya mühendis iseniz bir tane satın almanızı şiddetle tavsiye ederim.

Camın Akustik Özellikleri

error: Content is protected !!
Scroll to Top