Ses Maskeleme

Ses Maskeleme Nedir ?

Ses maskeleme, gürültüye bağlı dikkat dağıtıcı unsurları azaltmak, konuşma gizliliğini korumak ve ofis konforunu artırmak için arka plan sesi ekleme işlemidir.  Sesin maskelenmesi, daha fazla konuşma gizliliği için insan konuşma sıklığına uyacak şekilde tasarlanmış ortam arka plan sesidir.

Bir alana ses eklemek aslında alanın daha sessiz görünmesini sağlar. Kulağa sezgisel gibi geliyor ama sonuçlarından kullanıcılar memnundur. Bunun nedeni, eklenen sesin insan konuşmasının anlaşılabilirliğini azaltmasıdır. Diğer bir deyişle, sesin maskelenmesi, bir ortamın ortam gürültüsü seviyesini yükselterek ve konuşma gürültüsünü daha az anlaşılır ve dolayısıyla daha az dikkat dağıtıcı hale getirerek bir binanın daha sessiz görünmesini sağlar. Birinin ne söylediğini anlayamadığınızda, sözleri daha az dikkat dağıtıcıdır- aslında, muhtemelen onları fark etmezsiniz bile.

Ses maskeleme, hava akışının sesine benzer bir ortam sesidir, özellikle konuşma dikkat dağıtıcılarını hedefleyebilir ve daha az dikkat dağıtıcı hale getirebileceğiniz insan konuşma sıklığına göre tasarlanmıştır. Sesin maskelenmesi, sesi iptal etmez veya bir ortamdaki tüm konuşma gürültüsünü ortadan kaldırmaz; sadece dikkat dağınıklığının yarıçapı dediğimiz, başkaları tarafından uzaktan konuşmaların duyulamayacağı ve anlaşılamayacağı şekilde azaltır.

Sound Masking

Ses Maskeleme Sistemi ve Beyaz Gürültü Farkı

Sesin maskelenmesi genellikle beyaz gürültü olarak yanlış anlaşılmaktadır. Ofis alanlarındaki beyaz gürültü, yükseltildiğinde rahatsız edicidir ve yüksek sesli radyo statik sesine benzer. Sesin maskelenmesi, insan konuşmasının frekanslarını eşleştirerek, daha fazla konuşma gizliliği ve üretkenliği için konuşmaları maskelemek için özel olarak tasarlanmıştır. Beyaz gürültü eşit enerjide tüm frekansları içerir ve dikkat dağıtıcı ve sinir bozucu olabilirken, sesin maskelenmesi insanların zar zor fark ettiği daha sürükleyici bir deneyim yaratır.

Şekil: Beyaz gürültü ve ses maskeleme spektrumu arasındaki fark

Ses maskeleme sistemleri, tavanınızın her ışık fikstürünü, duvarını ve hatta malzemesini oluşturan ayrıntılı bir kurulum planı ile kurulmalıdır. Bu, ses maskeleme hoparlörlerinin (yayıcıların) uygun aralıkları ve sesi maskelemenin yoğunluğunun ayarlanmasıyla elde edilir. Sesin maskelenmesi hoparlörleri için iki dağıtım seçeneği vardır : Doğrudan alan ve Dolaylı alan ses maskeleme. Benzersiz alanınızın düzenine ve yapısına bağlı olarak, tasarım ekibimiz işyeriniz için rahat bir akustik ortam oluşturmak için en iyi tavsiyeleri sağlayacaktır.

Ses maskeleme nerede kullanılabilir ?

Ses maskeleme sistemleri, gürültü dikkat dağınıklığını en aza indirmek, konuşma gizliliğini artırmak ve iş verimliliğini optimize etmek için açık ofis alanlarında yaygın olarak kullanılır. Sesin maskelenmesi çözümleri, hasta gizliliğini korumak için hastaneler, klinikler ve terapi ofisleri için de günümüzde olmazsa olmazlardır.

Ses Maskeleme’den yararlanan alan tipleri

  • Açık plan ofisler
  • Kapalı veya cam bölme ofisleri
  • Toplantı odaları
  • Resepsiyon alanları
  • Finansal kurumlar
  • Hükümet ofisleri
  • Sağlık tesisleri
  • Çağrı merkezleri
  • Ve tüm gizliliğe duyarlı alanlar

Aktiviteye dayalı bir çalışma ortamında, herkesin mutlaka kendi masası yoktur. Herhangi bir günde, çalışanlar ofiste yoğun ve odaklanmış çalışmalardan ekip işbirliğine, resmi toplantılara veya bire bir çalışacakları ve görevleri tamamlamalarının en uygun olduğu bir yer seçebilirler.

Bu kadar esnek çalışma ortamında hiçbir iki gün birbirine benzemez. Ofis alanının ses manzarası, sürekli değişen aktivite ve doluluk seviyelerine bağlı olarak uğultu ve dikkat dağınıklığından tam sessiz ve oldukça hassasa kadar çok çeşitlilik gösterir.

Özel konuşmaların gizli tutulması gereken kapalı ofislerde, sesin maskelenmesi plenum bariyerlere, yalıtım ve ekstra alçıpan katmanlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır veya azaltır. Ses maskeleme sistemi ile ofis inşaatı ve ses yalıtım maliyetleri metrekare başına 3 dolara kadar düşürülebilirken, uygun konuşma gizliliği elde edilebilir.

Ses Maskeleme
error: Content is protected !!
Scroll to Top